به گزارش مهر، موضوع ساخت بندر صیادی آبادان که احداث آن از سوی مسئولان، امری ضروری تشخیص دادهشده بود از جمله مصوبات سومین دوره سفر هیئت دولت محمود احمدینژاد به استان خوزستان در سال ۱۳۸۹ است که بر پایه همین مصوبه و پس از صدور مجوز، کار مطالعاتی احداث این بندر صیادی توسط سازمان شیلات ایران با همکاری سازمان بنادر و دریانوردی آغاز شد و در سیامین سالگرد پیروزی غرورآفرین عملیات شکست حصر آبادان (۵ مهر ۱۳۹۰) نیز کلنگ آغاز عملیات ساخت آن واقع در حاشیه اروندرود و با حضور مسئولان کشوری، استانی و شهرستانی به زمین زده شد، کلنگ زنی که ثمره آن باگذشت ۸ سال، تنها حدود ۲۵ درصد پیشرفت فیزیکی کار است.
آغاز مطالعات ساخت با یک شرکت بومی
پس از بومی شدن صنعت ساخت اسکلههای شناور صیادی، تولیدکنندگان ایرانی وارد عرصه کار و تولید شدند و در این میان یک شرکت بومی طراح و سازنده سازههای شناور در ایران، تمامی مراحل محاسبات فنی و مهندسی ساخت سازه شناور به مساحت سطح عرشه شناور ۲ هزار و ۷۰۰ مترمربع با کاربری تخلیه صید و پهلوگیری ایمن شناورهای صیادی در حاشیه رودخانه اروند آنهم به دستپر توان تولیدکننده ایرانی و بدون حضور شرکتهای خارجی را به دست گرفت. در سال ۹۱ مدیرعامل این شرکت عنوان کرده بود دانشآموختگان و صنعتگران ایرانی مصمم به اجرای یکی از بزرگترین سامانههای صیادی در ایران و در منطقه آبادان شدهاند. مدیرکل وقت شیلات خوزستان نیز در خصوص این پروژه گفته بود: بندر صیادی آبادان در مجاورت بازار ماهی و اسکله ثامنالائمه و باهدف تأمین زیرساختهای لازم برای پهلوگیری شناورهای صیادی بهمنظور تخلیه صید، بارگیری، تدارکات و توقف ایمن در اروندرود و محدوده شهرآبادان احداث میشود. عبدالرحیم مغینمی با بیان اینکه این طرح در زمینی به مساحت دو هکتار و طی سه مرحله احداث میشود عنوان کرده بود: سازمان شیلات ایران متعهد شده تا با هزینه کرد ۱۲۹ میلیارد ریال اعتبار و ظرف مدت ۳۶ ماه این طرح را به بهرهبرداری برساند.
نرسیدن اعتبارات و مسکوت ماندن طرح در مراحل اولیه
فرماندار وقت شهرستان آبادان نیز در جلسهای از توقف کار ساخت بندر صیادی در آبادان خبر داد و با ابراز گلایه از این موضوع با اشاره بر امرارمعاش قریب بهاتفاق مردم این شهرستان از راه صید و صیادی و تأکید بر لزوم بهرهمندی صیادان منطقه از امکانات مناسب برای انجام کار و فعالیت، گفته بود: انتشار خبر ساخت بندر صیادی در آبادان صیادان منطقه را بیش از هر زمان دیگری شادمانتر و امیدوارتر کرد چراکه با راهاندازی این بندر بسیاری از مشکلات آنان رفع میشود. بهرام ایلخاص زاده با تأیید برخی امور انجامشده اولیه افزوده بود: متأسفانه ساخت این بندر در همان مراحل اولیه مسکوت باقی ماند، لذا خواهان پیگیری و جدیت مسئولان ذیربط در انجام و ادامه بهموقع کار هستیم. او ابراز امیدواری کرده بود تا مسئولان شیلات ضمن عمل به تعهدات خود با پرداخت بهموقع اعتبارات مصوب شده در سفر سوم هیئت دولت وقت به خوزستان به ساخت هر چه سریعتر این بندر صیادی کمک کنند. مدیرکل وقت شیلات خوزستان نیز بهمنماه سال ۹۲ اجرای پروژه بندر صیادی آبادان را از تعهدات سازمان شیلات کشور خوانده و عنوان کرده بود: بهرغم آمادهسازی زیرساختهای اولیه اما هنوز ریالی از سوی این سازمان بابت شروع عملیات اصلی ساخت، تخصیص داده نشده و تا زمانی که اعتباری پرداخت نشود انجام کار امکانپذیر نخواهد بود. عبدالرحیم مغینمی با اشاره به اینکه موضوع مطالعات طرح و کلنگ زنی آن انجامشده است، افزوده بود: برای اجرای کامل این پروژه ۸ میلیارد تومان اعتبار پیشبینیشده بود که متأسفانه در بحث تخصیصها مشکلاتی وجود دارد (این پیشبینی مربوط به سال ۱۳۹۰ بود) که در صورت تخصیص و پرداخت اعتبارات بهموقع و کافی امکان شروع به کار پیمانکار وجود دارد.
اعتبارات همچنان نمیرسد
رئیس اداره شیلات آبادان با تأکید چندباره به اینکه ساخت بندر صیادی آبادان جز طرحهای ملی به شمار میرود، گفت: این پروژه تنها ۲۵ درصد پیشرفت فیزیکی در ساخت داشته است. موسی کاکایی افزود: متأسفانه عدم تخصیص اعتبارات لازم و بهموقع روند ساخت و تکمیل این پروژه را با وقفهای چندین ساله مواجه کرده است. به گفته او در حال حاضر با توجه به تورم موجود، برای ساخت و تکمیل این پروژه ۳۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است. او با بیان اینکه طی یکی دو سال اخیر مکاتباتی را دراینباره با مسئولان کشوری، استانی و شهرستانی داشتهایم، اظهار کرد: با توجه به وجود بخشی از زیرساختهای لازم در صورت اختصاص اعتبار موردنیاز کار احداث، تکمیل و اتمام آن ظرف مدت یک تا یک سال و نیم به انجام میرسد.
عدم جذب اعتبارات تخصیصی ساخت بندر از سوی شیلات
نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی نیز در خصوص اجرای این پروژه گفت: بر اساس پیگیریهای انجامشده از سوی مسئول اعتبارات سفرهای ریاست جمهوری مشخص شد که در اسناد مالی مربوطه عدم جذب اعتبارات یادشده از سوی سازمان شیلات قیدشده است که دراینباره نیز بین شیلات و بخش یادشده اختلافنظرهایی وجود دارد و این اختلافنظرها سبب شد تا موضوع به رئیس برنامهوبودجه کشیده شود. جلیل مختار افزود: با ورود رئیس سازمان برنامهوبودجه کشور به موضوع یادشده، قرار شد تا پس از ابلاغ اعتبارات برای این طرح که بر روی اسناد آن عدم جذب اعتبار ثبتشده، اعتبار جدیدی اختصاص داده شود. او اظهار کرد: بهتازگی نیز شیلات کشور به دنبال جذب یکسری اعتبارات برای شروع کار است و دراینباره نیز اعتباراتی نیز برای احداث و توسعه بندر صیادی آبادان ابلاغشده است. مختار تصریح کرد: اگرچه سازمان منطقه آزاد اروند در این خصوص مدعی شده که باید کار ساخت این بندر صیادی بر اساس شاخصههای فنآوریهای نوین قابلارائه این سازمان و طی توافقنامهای دوجانبه میان سازمان منطقه آزاد اروند و شیلات انجام شود، اما سازمان منطقه آزاد اروند تاکنون دراینباره قدمی برنداشته است. نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: در نشستی با معاونت فنی سازمان شیلات کشور، مقرر شد تا آنها کار خود را آغاز کنند و به امید سازمان منطقه آزاد اروند نمانند.